Bli med i vår kundeklubb for flere gode tilbud! Logg inn / bli medlem

Randonee-tips for nybegynnere

Solsiden av topptursesongen nærmer seg og mange rando-hjerter gleder seg. Her er noen tips fra fjellfører Sigurd Felde, til deg som planlegger din første rando-tur og kanskje er litt usikker på denne motbakke-skigåingen.

– Mitt aller beste tips for et vellykket førstemøte med rando-skiene er at du begynner litt pent. Ikke gå for den høyeste toppen på den første turen. Velg turterreng som passer ditt ferdighetsnivå og bli kjent med utstyr, teknikk og snøforhold der. Det sier Sigurd Felde, han er Bergans-ambassadør og jobber som fjellfører.

– En annen ting jeg anbefaler alle, uavhengig av ferdighetsnivå og aktivitet, er å bruke litt tid på å studere kart og terreng før turen. Det gjør det enklere å legge opp en trygg og overkommelig tur. Dette er selvsagt ekstra viktig om du skal ut i ukjent terreng og spesielt på vinterstid, tipser Sigurd.

Et veldig nyttig hjelpemiddel her er såkalte bratthetskart. Dette finner du for eksempel i Varsom Regobs appen. Her er det lett å avdekke skredterreng ved at områder med helningsgrad over 30 grader er tydelig markert med en egen farge.

I sekken, på kroppen og i magen

Mange tenker at det er viktig å bære lettest mulig når man er utrent, men som rando-fersking kan du godt la gramjegeren i deg hvile litt. Ta heller med deg litt for mye enn litt for lite. Sikkerhet og komfort kommer alltid først, sier Sigurd.

Selv har han alltid med seg dette i sekken på vintertopptur:

• Et par ekstra hansker
• Spade
• Vindsekk
• Sender/mottager (skredsøker)
• Ekstra lue
• Ekstra ulltrøye
• Dunjakke
• Litt førstehjelpsutstyr – minimum sportstape og smertestillende

Og husk, ta ALLTD hensyn til vær- og skredvarsel!

En ny aktivitet betyr også nye bevegelsesmønstre som vil utfordre fysikken på nye måter. Vær derfor forbered på at du vil bli sliten raskere enn du gjør til vanlig, og sørg for å ha nok energi innabords når du legger ut på tur og ha med deg påfyll.

Smør en god matpakke med det du liker best og fyll lommene med rask tursnacks. Felde's favoritt i matpakka er brødskive med pesto og gulost, og valnøtter som snacks. Ta også med nok vann, gjerne også varmt vann på en liten termos, avslutter Sigurd Felde.

Å kle seg riktig er alfa og omega i vinterfjellet. Her må du velge utfra egne preferanser, men kle deg alltid etter lag-på-lag prinsippet. Da er det enkelt å justere varme og ventilasjon etter aktivitetsnivået.

Slik kler Sigurd Felde seg på vintertopptur:

Innerst: Alltid ull. Ett lag på ben og føtter. Tykkelse bestemmes etter temperatur.

Mellom: Bruker ikke mellomplagg på bena. På overkroppen bruker han ett tykkere mellomplagg eller et ekstra lag ull. Fordelen med to lag ull på overkroppen er at det gir større variasjonsmulighet.

Ytterst: Skalljakke og bukse i fuktig vær og nedbør. Softshell-jakke og bukse i tørt oppholdsvær. Sigurd har også alltid en dunjakke lett tilgjengelig som han tar på i pauser.

Hode, hender, hals: Lue på hodet. Helst i ull, da isolerer den selv om man blir svett. Tykkelse bestemmes av temperatur. Hansker på hendene, votter i om det er veldig kaldt. Ull-buff rundt halsen. Ypperlig som ekstra isolasjon for hode og ansikt i kald vind.


Noen av våre topptur favoritter

Bedriftsinformasjon

BLI MED I BERGANS KUNDEKLUBB!


Få mulighet til å vinne et gavekort på 10 000 kr,

få en personlig velkomsttilbud – og mye mer…REGISTRER DEG NÅ!