Believe in tomorrow. Explore today.

Grønlands-eventyret: Før turen

Vi har intervjuet Alexander som har gått alle stegene for å bli mest mulig forberedt til turen over Grønland. Hans historie om forberedelser, gjennomføringen og det å komme tilbake til hverdagen kan du lese her. Alexander kommer med mange gode råd – også for de som tenker at en skitur over Hardangervidda er nok.

Hvem er Alexander?

Alexander er født i 1991, vokst opp med mye turer til fjells og bor i Bergen. Oppveksten ble så å si all fritid / tid etter skole brukt ute, men friluftsliv som i å sove ute i telt og jakte naturperler enten det er på vinter, sommer, på ski, beina eller i kajakk.

For Alexander sin del startet ikke Grønland med en drøm om ekspedisjon, endeløse hvite vidder, og den fantastiske følelsen av å kunne trosse «ekstrem vær» og null sikt på en trygg måte. For hans del startet Grønland med et valg om å endre vaner og begynne å trene.

Her får du hans historie.

Det sies ofte at planleggingen er halve turen – hvordan forberedte du deg til Grønland?

Når det ikke er snø så har jeg gått på overnattingsturer med tung sekk og tenker at alle netter i telt er god erfaring å ha med seg da du kan bli vell så kald en vår eller høst dag med lave temperaturer, fuktig luft og fuktige klær etter litt for høyt tempo, da må en lære seg å ta vare på seg selv og få varmen i seg igjen. Favoritt-treningsformen er pulkturer med teltovernattinger som også blir den beste måten å trene mot Grønland på. Dekktrening kan ikke undervurderes selv om en blir møkk lei til tider. Det er utrolig viktig å legge ned den treningen som blir anbefalt av Bergans Adventures som ett minimum og huske at jo bedre form en er i jo mer overskudd har en til å faktisk nyte eventyret.

Jeg har ikke tellingen på antall km med dekk, men den lengste økta hadde jeg etter endt arbeidsdag da jeg var påmeldt Åsnes Expedition Amundsen Viritual Challenge og fullførte 40.03 km med to bildekk på 8 timer. Jeg fikk med meg ekstremt god erfaring på hvordan kroppen fungerte over tid med belastning samt at jeg gikk rett fra utfordringen og inn i Hardangervidda på Langs sammen med Bergans Adventures.

Hvor mye erfaring med vinterfriluftsliv hadde du da drømmen om Grønland ble til?

Når jeg ringte Bjørn Sekkesæter i desember 2019 for å høre hva han tenkte om Vinterkurs mars 2020 og Grønland mai 2021 så hadde jeg ikke hatt en eneste natt i telt på vinteren enda, jeg klarte å presse inn 2 enkelt overnattinger i telt i nærfjellet før vinterkurset. Men jeg hadde trukket bildekk imellom 1 og 2år litt til og fra på det tidspunktet. Så vinterkurset med BergansAdventures var en «Game changer» for min del der jeg virkelig fikk en god opplevelse, og det begynte virkelig å gå fra noe som skulle gjøres fordi jeg hadde sagt det til folk til å bli noe jeg drømte om.

Betjent hytte

DNTs betjente hytter drives av et vertskap. Her serverers det mat, ofte med tre-rettersmiddag. De fleste av de betjente hyttene har også skjenkebevilling slik at du kan nyte et glass vin eller en øl til maten eller etter turen. De betjente hyttene tilbyr overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. Her får du enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. Flere av de betjente hyttene har et ubetjent eller selvbetjent tilbud utenfor sesong.

Husk å ta med godt turvett!

Allemannsretten er grunnlaget for friluftslivet i Norge, og brukes gjerne som en samlebetegnelse på rettigheter og plikter vi har til fri bruk av naturen. Den gir blant annet rett til fri ferdsel til fots og på ski i utmark.

Retten består av rett til opphold, blant annet telting, bading og rasting, ferdsel og høsting. Bruk av allemannsretten er gratis.

Til gjengjeld plikter du å opptre hensynsfullt og varsomt. Opphold, ferdsel og høsting i naturen må skje på en hensynsfull måte. Man må ta hensyn til andre som er ute i naturen, fastboende, hyttebeboere og landbruket, som har sin næring i naturen. Du kan ikke telte der det står skilting om dette.

Overnatting eller telting må skje mer enn 150 meter unna bebodd hus eller hytte. Dersom du skal ligge mer enn to døgn på samme sted, må grunneieren gi deg tillatelse. Dersom du er langt fra bebyggelse eller på høyfjellet, er det ikke nødvendig med tillatelse fra grunneier.

Ikke kast søppel i naturen.
Etterlat deg kun ditt eget fotavtrykk i naturen. Ta gjerne med søppel du finner på veien.
Vis godt do-vett, ta med deg papiret i en pose. Husk bålforbudet og vis bålvett.
I perioden 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Dette innebærer at det ikke er tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.
Du trenger ikke kjøpe nytt utstyr for å dra på tur. Det finnes mye utstyr du kan låne, leie eller kjøpe brukt.
Vis hensyn til andre turgåere.
I naturen er det plass til alle.
Kilde: Den Norske Turistforening